Hola fra Cancún, Mexico
I denne episode besøger jeg et af de mest turistede steder i Mexico: Cancún på den Caribiske kyst i landet.
Lad os starte med svaret på et spørgsmål, du meget vel kan få stillet i en pub-quiz på et tidspunkt: Hvad er tættest på Cuba – Key West i Florida eller Cancún her i Mexico? Hvis du kigger på et kort, kan man forledes til at tro, at det er Cancún. Men det er faktisk ikke tilfældet. Key West er 151 km fra det tætteste punkt af Cuba, og Cancún er 206 km fra øen. Skål… og selv tak!
Efter jeg næsten aldrig havde fundet ud til den rigtige gate i Monterrey. fordi alle skilte og højttalerudkald kun var på spansk, befandt jeg mig på flyet og sippede til en kølig Cuba Libre – for at komme i den rigtige stemning. Og kort derefter kunne jeg kigge ned på mit kommende hjem med hvide strande, palmer og et azurblåt hav. Og jeg kunne ikke vente med at komme ned på jorden og udforske stedet, der tiltrækker vildt mange amerikanere og efterhånden også en masse europæere.
TOUCHDOWN I CANCÚN
De to første ting, der var på min liste over ting at foretage mig i Cancún var at komme ud at dykke, og besøge et kunstmuseum. Mit største problem var, hvad jeg skulle foretage mig først (#firstworldproblems). Jeg kløede mig i nakken og besluttede mig for at gøre begge dele – på samme tid.
Men først…
7 SURPRISING FACTS ABOUT CANCÚN
1. Du brænder ikke fødderne på sandet
Du ved, hvordan man ofte brænder fødderne, når man går rundt på en tropisk sandstrand. Det kommer ikke til at ske her i Cancún. Sandet på den 20 km lange hvide sandstrand er faktisk ikke sand. Det er knuste koraller, som ikke bliver varme som sand – selv i høj solskin.
2. Der boede kun tre mennesker her
Cancún er en kæmpe turistmagnet, der tiltrækker hele 700.000 mennesker hvert år. Det er næsten lige så mange, som der bor her. I dag har Cancún et befolkningstal på 888.797 mennesker, men det har bestemt ikke været tilfældet altid. Så sent som 1979 var det officielle befolkningstal 3. Ikke 3000. Ikke 300. Nej kun tre mennesker. Nu er det altså ganske anderledes. Byen har 4674 hoteller og omkring 30.000 hotelværelser.
3. Cancún har et kæmpe mexicansk flag
Hvis du er i den pulserende hotel-zone, vil du bemærke et enormt stort mexicansk flag – eller som de kalder det her gran Bandera Mexicana. Det er fremstillet af det samme stof, der bruges til at lave faldskærme, nok for at gøre det lettere, men det er nu stadig ret tungt. Selve flaget vejer 228 kg og det krævede 40 bomstærke mexicanske soldater at trække det op i en 105 meter høj flagstang. Du kan opleve lignende kæmpeflag i andre mexicanske byer, som en del af et program, der blev startet i 1999, som de kalder “banderas monumentales”, spansk for ”monumentale flag”.
4. Stranden forsvandt efter en orkan
Da Orkanen Wilma ramte Cancún i 2005 blev 12 km af stranden helt ødelagt. Den forsvandt – og Cancún uden en strand er ikke helt den samme turistattraktion. Derfor blev der kastet meget tid og penge i at få den genskabt fra 2009-2010. De trak ubegribelige mængder sand op fra havbunden og det kostede næsten 450 millioner kroner at genskabe den smukke strand.
5. Skildpadderne kommer hjem til stranden
Hvert år I maj vender tusindevis af skildpadder tilbage til, hvor de selv kom til verden, for at lægge æg på stranden i den populære hotelzone her i Cancún. Heldigvis gør både hotelejere, medarbejdere og selv turister en masse for at passe på at deres reder og æg ikke kommer noget til. Så hvis du kommer i maj, så vær forberedt på at store dele af stranden er spærret af, for at padderne kan få lidt privatliv.
6. Svøm med tonsvis af hvalhajer
Mellem maj og september har du muligheden for at opleve tonsvis af hvalhajer. Bogstaveligt. Nogle af dem er så store som busser, men de er ganske harmløse, og vil gerne lade dig tage på en svømmetur med dem.
7. Verdens næststørste koralrev er her
Vi kender jo alle Australiens berømte Great Barrier Reef som den største koralrev i verden. Men nummer to er lige her: Maya Barrier Reef er det næststørste koralrev i verden og en af Cancúns største attraktioner. Enestående marineliv, smukke koraller og krystalklart turkisblåt vand. Fantastisk til snorkling og dykning.
CANCÚNS KUNSTMUSEUM PÅ HAVBUNDEN
Apropos dykning, så er det noget, jeg nyder utroligt meget. Derfor gik jeg på jagt efter en dykkeoplevelse, kort efter jeg ankom. Jeg fandt en – som ovenikøbet samtidig er et besøg på et kunstmuseum. To fluer med ét smæk.
Takket være den kreative britiske skulptør, Jason deCaires Taylor og fem dygtige mexicanske kunstnere, så det berømte Cancún Underwater Museum dagens lys – eller rettere havets bund mellem Cancún og Isla Mujeres.
Det er en masse skulpturer, der får en til at gispe efter vejret, så det var godt, at jeg var udstyret med en tank på ryggen med rigelig luft. Museet består af mere end 500 skulpturer i naturlig størrelse, hvilket gør det til en af de største og mest imponerende undervands kunst-installationer i verden.
Da jeg var blevet registreret på dykkercentret, fik jeg muligheden for at sludre lidt med de andre, jeg skulle dykke med. Mine ”diving-buddies”.
Cancún Underwater Museum er en blanding af skulpturer, fra en gruppe personer, der står i en cirkel og kigger mod himlen, en gruppe mænd, der ligger på knæ med hovedet begravet i sandbunden, til to skulpturer med en ny og en gammel Boble-Folkevogn. Men måske det mest imponerende var en gruppe på næsten 450 beton-mennesker i naturlig størrelse, der stod sammen i en stor gruppe. Det var så syret og næsten uhyggeligt at svømme rundt om dem og over dem – sammen med farvestrålende fisk, søstjerner og skildpadder.
Mange af skulpturerne har smuk koral voksende på dem, og faktisk var en af grundene til at de lavede det også for at beskytte koraller. Man ville lave et andet sted, at dykke, så det nærliggende koralrev bliv skånet en smule.
For at få skulpturerne ned på havbunden uden, de kom noget til, måtte de have en 40 ton special-kran placeret på en færge. Herfra blev de langsomt sunket ned på havbunden og placeret de rigtige steder.
Det hele er lavet i pH-neutral marine-cement, og efter de blev lavet på landjorden, blev de renset grundigt, så der ikke var kemikalier, der kunne skade vandet, dyrelivet eller korallerne.
Der er tænkt på det hele, og det var virkelig imponerende – og er et ”must-see”, hvis du har dykkercertifikat. Og hvis ikke, så kan du stadig se en del på en snorkeltur eller fra en båd med glasbund.
Men dykning er den bedste made at opleve det – og jeg var næsten i trance, mens jeg svømmede rundt dernede. Det er den mest surrealistiske dykkeoplevelse, jeg har haft til dato.
ISLA MUJERES
Isla Mujeres (kvinde-øen) er et andet fantastisk sted at besøge, hvis du er i Cancún. Den lille søvnige (men også livlige) ø, er blevet ret populær de seneste år. Perfekt for en dagstur. Den er blot en 20 minutters færgetur fra Cancún, hen over skulptur-parken.
Et par dage efter mit dyk, sprang jeg på færgen sammen med en god ven, som var taget hertil fra Danmark for at opleve det sammen med mig. Straks da vi sætter fødderne øen løber vi på José. En af de lokale, som meget gerne vil sælge en oplevelse eller to til os. Og naturliglig vis er det ”special price for you, my friends”.
Vi bed på og efter morgenmad, gik vi tilbage til José og købte en snorkeltur til 125 kr. pr. person. Prisen på skiltet var 220 kr. pr. person, så enten fik vi en god pris, eller også er de bare smarte og laver skilte med højere priser.
Du kan gøre det samme: Hoppe af færgen og finde en José eller to. Eller også kan du kigge på denne TripAdvisor-liste med masser af forslag.
Isla Mujeres er en smuk, stille tropeø, hvor tingene kører lidt langsommere end i Cancún. Øen er kun 8 km lang og 600 meter på det bredeste punkt. Selve byen, man ankommer til, er ganske lille (kun 4×6 gader) og nem at udforske til fods.
Men selvom den er lille, er der masser at foretage sig. Du kan bruge dagen på aktiviteter i vandet, shopping, udforske og måske møde nye venner.
BILLEJE FRISTRATIONER
Efter at være kommet tilbage til Cancún, planlagde vi at besøge en anden populær seværdighed i området. Men da det er lidt udenfor byen, havde jeg besluttet at leje en bil. Det er noget, jeg gør ofte, og for det meste noget, der er meget nemt. Men ikke her.
Jeg havde bestilt og betalt for billejen online, og da jeg kom for at hente den startede forvirringen. De ville have, at jeg skulle betale stort set det samme en gang mere for en forsikring, jeg ikke havde brug for.
Jeg var der en et par timer, men til sidst lykkedes det, og dagen efter trillede vi vestpå mod de fantastiske Maya-ruiner ved Chichen Itza, med mexicansk radio i højttalerne.
Inden vi kom helt derud, stoppede vi for at få en kop kaffe, og her lod vi os besnakke til at købe en pakkeløsning, som inkluderede parkering, frokost og billetter til templet – noget, der sparede os både penge og en masse tid i lange køer.
BESØGER MAYA-RUINER VED CHICKEN ITZA
Chichen Itza er et af de mest besøgte arkæologiske steder i Mexico – hvert år besøgt af 2,5 millioner. Du kan komme dertil fra Cancún med bil, bus eller ved at booke en tur-pakke. Det er bare 200 km vest for Cancún.
Du kan oversætte Chichen Itza fra mayasprog til ”Ved kanten af brønden, hvor de vise mænd fra havet bor”, og det blev betragtet som en af de vigtigste bystater i Amerika, i tiden før den spanske invasion.
I dag er det meget kendt for et sted med velbevarede ruiner, og endnu mere kendt efter det blev valgt som et af de New 7 Wonders of the World i 2007.
Chichen Itza er opdelt i to dele: Gamle Chichen og Chichen Itza, og du kan se i alt 26 maya ruiner.
Jeg mødte en maya fyr ved navn Santos, som faktisk kunne tale sproget. Han lærte mig at sige ”hvad koster det” på mayasprog, hvilket var praktisk at vide i dette område med mange boder.
Den store pyramide, som kaldes El Castillo, er den mest imponerende maya bygning her på stedet. Dette tempel dominerer midten af området. Mens jeg gik rundt om pyramiden bemærkede jeg en meget underlig lyd. Når man står et bestemt sted og klapper kommer der et meget besynderligt ekko tilbage. Naturligvis optog jeg det, så lyt nu til episoden, hvis du ikke allerede har gjort det.
Det koster 170 kr. for voksne og 25 for børn, at komme ind i dette UNESCO World Heritage site. Måske er det en god investering at bruge en smule mere på at have en guide ved din side. Eller du kan gøre som jeg gjorde: Stoppe for at få en kop kaffe inden du ankommer, og lytte til, hvad de prøver at sælge dig. Måske er det en god løsning, de tilbyder dig.
ER CANCÚN FOR AMERIKANISERET?
Jeg har hørt folk sige, at Cancún er så overrendt af amerikanere, at det ikke er ”det rigtige Mexico”. Ja, Cancún er berygtet for at være ret ”amerikaniseret”, men hvis du spørger de lokale, siger det, at det blot er en anden side af Mexico.
Mexico er et stolt og meget mangfoldigt land, så tag det med et gran salt, når folk siger, at ”Cancún ikke er det rigtige Mexico”, for det er det. Det er lige så rigtigt som andre dele af landet.
Jeg har tilbragt noget tid i Monterrey uden mange turister, og så oplevet noget helt andet her i Cancún, og jeg er glad for at jeg fik oplevet begge sider af Mexico. Men jeg er slet ikke færdig med dette land, så jeg kommer tilbage.
NEXT STOP: FLORIDA
Nu tager jeg til Florida, hvor jeg vil besøge Key West, Miami, Naples, Orlando og et par andre steder. Det bliver i den sidste episode i denne sæson.
Mit navn er Palle Bo og jeg skal videre. Vi ses.
JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG
Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.
Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.
DEL MED EN VEN
Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.
SPONSOR
Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.
RADIOGURU
Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.