GEORGIEN (1:3): Tbilisis charme, svævebaner og en mor med et sværd

14. oktober 2024

Tag med Radiovagabond til det smukke Georgien.
Vi udforsker alt fra Tbilisis moderne byliv til den vilde natur og dykker ned i landets kultur og historie.

კეთილი იყოს თქვენი მობრძანება თბილისში

I denne episode af Radiovagabond tager vi et dybt dyk ned i Georgien – landet, ikke staten i USA. Georgien er stadig lidt af en skjult perle, selvom det vinder mere og mere popularitet. De fleste ville nok have svært ved at placere det på et kort, og det er præcis derfor, jeg elsker at besøge steder som dette. Her kan man opleve noget uventet, en blanding af gammel historie, fantastiske landskaber og en levende kultur, som er svær at modstå.

Dette er vores første episode fra Georgien, hvor vi fokuserer på hovedstaden Tbilisi. Men bare rolig, der kommer meget mere, herunder vinsmagninger og udforskning af det utrolige georgiske landskab. I dag begynder vi med Tbilisis charme.

Khachapuri:

Retten, du ikke vidste, at du havde brug for

En af de første ting, du hører om, når du besøger Georgien, er maden – og Khachapuri er kongen af georgisk køkken. Det er i bund og grund et brød fyldt med ost, men den beskrivelse yder det slet ikke retfærdighed. Forestil dig en rygende varm, bådformet brød fyldt med smeltende ost, et råt æggeblomme og en klat smør. Rør det hele sammen, og gør dig klar til en mundfuld af ren ostet lækkerhed.

Vi havde Adjaruli Khachapuri-versionen, og lad mig sige dig, det er en ret, der vil få dig til at genoverveje alle dine tanker om at skære ned på kulhydrater. Men hvem bekymrer sig om kalorier, når det smager så godt?

Vinens vugge

Vi kommer lige fra Aserbajdsjan, som kaldes ”The Land of Fire”, så jeg spekulerede på, om Georgien også har et kælenavn. Det viser sig, at de har. De kalder det “The Cradle of Wine”, og de har lavet vin på samme måde i tusinder af år, og det er ret unikt.

I stedet for at bruge tønder eller tanke, bruger de enorme lerkrukker kaldet qvevri. Disse krukker står ikke bare i en vinkælder – de bliver begravet under jorden. Det holder temperaturen kølig og lader vinen fermentere naturligt. Senere besøger vi en af disse vingårde, ser, hvor de begraver krukkerne, og deler et par glas med vinproducenten.

Tidligere på Radiovagabond

Du husker måske, at vi forlod Aserbajdsjan i hast, efter at Cynthia havde været i en trafikulykke. Vi stak i bund og grund af fra den korrupte politibetjent, selvom hun ikke havde gjort noget forkert. Hun havde brug for et check-up på et bedre hospital end det, vi var på i Baku, Aserbajdsjan. Hun gjorde det, og der skete en masse på den front. Faktisk brugte vi det meste af vores første uge i Georgien på det. Mere om det i næste uge.

FAKTA OM GEORGIEN

Beliggenhed:

Først og fremmest – vi er ikke i Georgien, USA. Ingen Atlanta her. Vi er i Georgien, landet, der ligger lige mellem Østeuropa og Vestasien, i Sydkaukasus-regionen. Rusland ligger mod nord, Tyrkiet og Armenien mod syd, Aserbajdsjan mod sydøst, og mod vest har vi Sortehavet.

Størrelse og befolkning:

Georgien er lidt mindre end Irland og lidt større end West Virginia. Det dækker 69.700 kvadratkilometer (ca. 26.900 kvadrat miles) med en befolkning på omkring 3,7 millioner mennesker. Så færre end i mange byer, men med masser af plads at udforske.

Officielt sprog:

Sproget her er georgisk, og det er ikke kun talesproget, der er unikt – de har deres eget alfabet. Glem alt om latinske bogstaver; de har brugt en skrift med 33 bogstaver siden det 4. eller 5. århundrede. Så du vil måske kæmpe lidt med at læse gadeskilte, men i de større byer som Tbilisi fungerer engelsk fint, især med den yngre generation. Og hvis du kender russisk, har du heldet med dig – mange ældre georgiere kan tale det, da landet var en del af Sovjetunionen.

Demokrati:

Georgien er officielt en demokratisk republik. Har de valg? Ja, det har de. Er de frie og retfærdige? Tja, det er stadig til debat, ligesom vi så i Aserbajdsjan. De arbejder på det, men det er ikke ligefrem et perfekt system endnu.

Økonomi:

Georgien klarer sig okay. Det betragtes som et øvre middelindkomstland, men forvent ikke samme levestandard som i Vesteuropa. Økonomien er stærkt afhængig af landbrug, turisme og serviceindustrien, og med et BNP per indbygger på omkring 5.000 dollars ligger det på samme niveau som Armenien eller Tunesien.

Religion:

De fleste her følger den georgiske ortodokse kristendom – omkring 83% af befolkningen. Så kirker og klostre er en stor del af kulturen og landskabet.

Flag:

Det georgiske flag er ret cool – det kaldes ”Femkorsflaget”. Et stort rødt kors i midten, fire mindre kors i hjørnerne, alt sammen på en hvid baggrund. Korsene repræsenterer Georgiens lange kristne historie, og det er et flag, du vil se stolt flagre overalt.

Berømte personer: 

Ved du, hvem der kommer fra Georgien? Det tror du måske ikke, men det er Joseph Stalin. Ja, den sovjetiske diktator selv. Han styrede Sovjetunionen i årtier, slog hårdt ned på politiske modstandere og var ansvarlig for millioner af dødsfald. Og han var en lille uskyldig baby her i Georgien.

God lokal mad: 

Lad os tale lidt mere om maden. Georgierne ved, hvad de laver i køkkenet, og du skal prøve nogle af deres klassiske retter. Der er Khinkali, de lækre dumplings fyldt med kød eller grøntsager, og Pkhali, en slags grøntsagspaté. Og selvfølgelig stjernen, vi allerede har prøvet – Khachapuri – det lækre ostefyldte brød. Det er den ultimative comfort food!

Godt lokalt øl: 

Georgierne kan også lide deres øl. Hvis du vil prøve det, så gå efter Natakhtari eller Argo. Men ærligt talt, vinen er den rigtige stjerne her. Georgisk vin er lavet efter ældgamle metoder, og vi skal smage på vin senere, så glæd dig til det.

Berømte ordsprog: 

Georgierne har nogle fantastiske ordsprog. Et af dem er: “Den, der har en mor, går aldrig til grunde,” som viser, hvor vigtig familien er her. Et andet er: “Gæsten er fra Gud,” hvilket fremhæver deres legendariske gæstfrihed. Så ja, hvis du besøger, kan du forvente at blive behandlet som en konge.

HVEM ER DU?

Jeg håber, du har fem minutter til at deltage i en lille lytterundersøgelse.

KLIK HER

Georgien og dets naboer

Georgiens forhold til sine naboer er, lad os bare sige, lidt kompliceret.

Katolsk ægteskab med Aserbajdsjan: 

Lad os starte med Aserbajdsjan, som vi jokede om i episoden fra Aserbajdsjan – de er som fanget i et langvarigt katolsk ægteskab. Det er lidt som den nabo, du ikke altid kommer godt ud af det med, men du tolererer, fordi du ikke har noget valg. De deler forbindelsen til Europa, rørledninger og økonomiske bånd. Uanset hvad, så skal de holde sammen, selvom de har haft deres del af skænderier.

Ikke BFF med Rusland: 

Når det kommer til Rusland, er Georgien og Rusland bestemt ikke bedste venner. De har haft nogle alvorlige spændinger gennem årene, især med konflikter som krigen i 2008, hvor Rusland støttede separatistregioner. Det er et kærligheds-had-forhold (mest had) med en masse historie. Og vi ved alle, hvad Putin ønsker – genopbygge Sovjetunionen.

Har det okay med Armenien: 

Så er der Armenien. Disse to kommer generelt fint ud af det med hinanden. Begge er kristne lande i en overvejende muslimsk region, så de finder fælles grund. Men som i ethvert venskab er der også skævheder, især når det kommer til udenrigsalliancer. Og så er der det katolske ægteskab med Aserbajdsjan, som er dødsfjender med Armenien.

Forsigtig dans med Tyrkiet: 

Og til sidst, Tyrkiet – Georgiens vindue til Vesten. De har stærke handelsforbindelser og et godt forhold, men det er altid en forsigtig dans. Tyrkiet har også sine egne komplekse forhold til andre naboer som Armenien.

Kort sagt, Georgiens forhold er lidt af en balancegang, men som i enhver familie finder de en måde at holde freden på… det meste af tiden!

Tidløse Tbilisi

Tbilisi er en by, der sniger sig ind på dig. Den har denne fascinerende blanding af gammelt og nyt, hvor gamle brostensbelagte gader og middelalderlige bygninger ligger lige ved siden af ultramoderne glasstrukturer.

Gaderne er fulde af farverige huse med træbalkoner, hyggelige caféer og skjulte gårde. Og så er der den seje vibe – det har denne kunstneriske, afslappede energi med gadekunst, funky barer og et summende natteliv.

Det bedste ved Tbilisi er dog udsigten. Byen er bygget på bakker, så uanset hvor du går hen, er der altid et sted, hvor du kan stoppe op og nyde synet – med den gamle fæstning på den ene side og den moderne by på den anden. Det er det perfekte sted at slentre rundt uden mål og bare lade sig opsluge af byens charme.

Mor Georgien:

Kom for vinen, bliv hængende for en sværdkamp

Så vi tog svævebanen i Tbilisi op fra Rike Park til toppen af Sololaki Hill – ikke kun for udsigten, men for at møde den eneste ene “Mor Georgien”. Hun er en 20 meter høj kvinde lavet af aluminium, der står på toppen af bakken og ser ud, som om hun mener det alvorligt.

På toppen af bakken står vi ansigt til ansigt med denne 20 meter høje aluminiumskvinde, der virkelig ser ud som om, hun mener det alvorligt. Moder Georgien ser bestemt ud som én, der kunne klare sig i en barslagsmål – og derefter tilbyde dig en drink bagefter. Hun står der med sine muskuløse arme og biceps, som tydeligt siger:

‘”Jeg løfter jern… og ja, de er tunge.”

Og hendes brystparti? Lad os bare sige, at hun ikke har noget at skamme sig over – og det er som om, hun siger:

“Jeg er stærk, men jeg kan stadig vise lidt georgisk gæstfrihed.”

Hun er en fantastisk blanding af styrke, stolthed og den der lidt intimiderende, men stadig indbydende atmosfære, som kun Georgien kan trække af.

Plus, udsigten fra toppen? Absolut storslået. Du får hele byen, floden og endda bjergene i det fjerne med. Det er helt sikkert turen værd!

Georgiens futuristiske flair:

Fredsbroen er en af byens mest moderne og iøjnefaldende vartegn. Den spænder over Kura-floden og forbinder den gamle og den nyere del af Tbilisi. Broen er oplyst af tusindvis af LED-lys, der får den til at gløde om natten.

Broen er oplyst af tusindvis af LED-lys, der får den til at gløde om natten.

Frihedspladsen:

Tbilisis historiske hjerte og symbol på uafhængighed

Og så er der byens hovedtorv. Det er et af Tbilisis vigtigste og mest historisk rige steder. Lige i hjertet af byen har det været vidne til alt fra protester til festlige begivenheder gennem årene. Tidligere hed det Yerevan-pladsen, men som med så meget andet i denne region, ændrede navnet sig i takt med de politiske vinde. I Sovjettiden hed det Lenin-pladsen – komplet med en gigantisk statue af Lenin, naturligvis.

Nu hedder det Frihedspladsen (Freedom Square or Liberty Square på engelsk) og er et symbol på Georgiens rejse mod uafhængighed og demokrati. I midten af pladsen står en kæmpe gylden statue af Sankt Georg, landets skytshelgen, på toppen af en 35 meter høj søjle, hvor han dræber en drage.

Pladsen ligger i den gamle bydel af Tbilisi – et travlt centrum med gader fulde af aktivitet og en konstant strøm af mennesker. Det er et perfekt sted at mærke byens puls, hvor der er en blanding af gamle sovjetiske bygninger og nye, moderne butikker og caféer.

VEJRET

Når det kommer til at planlægge din rejse til Georgien, spiller vejret selvfølgelig en stor rolle.

Hvis du er til smukke landskaber, moderate temperaturer og ikke alt for mange turister, så er foråret (april til juni) og efteråret (september til november) de bedste tidspunkter at besøge Georgien

Sommeren kan blive ret varm, især i lavlandsområderne som Tbilisi, hvor temperaturen let kan stige til over 35 grader Celsius. Men hvis du planlægger at tage op i bjergene, vil sommeren give dig behagelige temperaturer, som er perfekte til vandreture og udendørsaktiviteter.

Vinteren, især i bjergene, er også smuk – men kun hvis du elsker sne og kulde. Det er også en god tid for skiløb og snowboarding, hvis det er noget, du vil prøve.

Tyrkisk eventyrer med store drømme

Mens jeg udforsker Tbilisi, stødte jeg på en tyrkisk rejsende, der var på jagt efter sit næste store eventyr. Han drømte om at rejse verden rundt på motorcykel og var i gang med at planlægge en rute, der skulle tage ham gennem nogle af de mest fjerntliggende og afsidesliggende steder på planeten.

Vi delte vores rejsehistorier, og det blev klart, at rejselysten binder folk sammen, uanset hvor de kommer fra.

Du kan følge Burak på Instagram og YouTube

Mere fra Georgien i næste uge

Georgien er et fantastisk land at besøge, uanset om du er til historie, moderne byliv, eller storslåede naturoplevelser. Det er et sted, hvor du kan gå fra at udforske historiske kirker på bjergtoppe til at vandre gennem farverige markeder i Tbilisi. Med sin unikke kultur, lækre mad og venlige mennesker har Georgien noget for enhver rejsende. Og med en rig historie, der strækker sig tilbage til de tidligste civilisationer, er det et land, der konstant fascinerer og forbløffer.

Planlægger du en tur? Gå ikke glip af det – uanset om det er for vin, natur eller blot for at opleve de venlige lokale.

I næste uge får du to episoder fra Georgien. Først tager vi dig med ud på en køretur i det smukke landskab og så får du en episode om, hvordan det er at være på operationsbordet i et fremmed land.

Mit navn er Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.