CARIBIEN:
Cruiser i en pandemi til Saint Lucia, Aruba og Curaço

12. januar 2022

I denne uge tager jeg dig med til tre forskellige øer i Caribien.
Vi sejler til en uafhængig FN-nation Saint Lucia, og derefter tage ned til to autonome øer, der er en del af Det Nederlandske Kongerige.

BONJOU FROM THE CARIBBEAN

I denne uge tager jeg dig med til tre forskellige øer i Caribien. Vi besøger en uafhængig FN-nation Saint Lucia og tager derefter over til to autonome øer, der er en del af det Nederlandske Kongerige.

Tryk på playknappen, inden du scroller videre… Podcast skal lyttes og ikke (kun) læses.

CRUISER I PANDEMIEN

I august 2021 besøgte jeg Saint Lucia som en del af et 12-dages krydstogt med Celebrity Cruiselines. Jeg rejser altså stadig midt i den globale Corona pandemi – og jeg var da også fuldt ud klar over, at dette ville påvirke krydstogtet. Der er store forskelle mellem, hvordan vi rejste dengang og nu.

Den globale Corona pandemi påvirkede krydstogtet. Der er store forskelle mellem, hvordan vi rejste dengang og nu.
Den globale Corona pandemi påvirkede krydstogtet. Der er store forskelle mellem, hvordan vi rejste dengang og nu.

For eksempel skulle vi alle være fuldt vaccineret og desuden fremvise en negativ COVID-testinden vi fik lov til at komme om bord. I stedet for den normale frokostbuffet, havde vi nogen, der serverede for os. Vi behøvede dog ikke at bære maske om bord på skibet, men der var begrænsninger for hvad vi måtte på ved visse destinationer, vi besøgte.

Desuden det mest markante: rejseplanen havde ændret sig en hel del del. Den oprindelige plan var, at vi skulle besøge til seks FN-nationer, og da jeg er en globetrotter, der rejser med det mål at besøge alle lande i verden, var dette en af ​​hovedattraktionerne for mig. Denne tur ville ville gøre, at jeg kunne besøge mit land nummer 100, hvilket er en milepæl.

Det skete dog ikke, og jeg var en hel del skuffet, da jeg fik nyheden. Men jeg tørrede øjnene, da jeg er klar over, at ting ikke altid går efter planen under en global pandemi. Hvis du er fast lytter til podcasten, kan du måske huske, at jeg har talt om dette i et tidligere afsnit. Nogle gange ændrer planerne sig, og det er noget, vi må acceptere og komme videre.

Vi ankommer til Saint Lucia og bevæger os mod check-point.
Vi ankommer til Saint Lucia og bevæger os mod check-point.

Når du er på et krydstogt som dette, tilbyder krydstogtsrederiet et par forskellige ture eller udflugter på de dage vi er i land. Og ved nogle af stederne, var vi påkrævet, at vi bookede en tur med Celebrity Cruise. Det var den eneste måde, de ville slippe os ud fra skibet.

Dette er naturligvis for at sikre, at vi kun er sammen med med andre fuldt vaccinerede og testede mennesker. Og det var tilfældet med Saint Lucia.

Det lille gule trolly-tog drives af Hibiscus Train – et lokalt firma her i Saint Lucia.
Det lille gule trolly-tog drives af Hibiscus Train – et lokalt firma her i Saint Lucia.

DAGSTUR I SAINT LUCIA

Jeg kom gennem de forskellige checkpoints på molen i Saint Lucia, og havde booket en togtur rundt i hovedstaden Castries. Det lille gule trolly-tog drives af Hibiscus Train – et lokalt firma her i Saint Lucia.

Den ene halvdel af Saint Lucias egen "Biggie & Small". Vores guide, Peterson, der kalder sig selv "Small". Chaufføren kalder sig "Biggie"
Den ene halvdel af Saint Lucias egen "Biggie & Small". Vores guide, Peterson, der kalder sig selv "Small". Chaufføren kalder sig "Biggie"

Da vi kom i land, var der høj solskin, men så dukkede en regnsky kom pludselig op, og pludselig var den smeltende varme solskinsdag radikalt ændret, og vi stod næsten gennemblødt våde på molen.

Heldigvis havde jeg grebet tilbuddet om en regn-poncho og søgte ly i en nærliggende bygning, mens vi ventede på, at regnen ville aftage. Denne form for lynregn er en regelmæssig begivenhed på disse kanter.

Vi kørte en tur med et lille gult tog. Nej, vi var ikke på skinner, så det var mere bare en lille bil ”klædt ud” som et lokomotiv. Den havde åbne sider men heldigvis et tag, så vi havde læ for regnen.

Inde i den smukke katedralen, The Minor Basilica of the Immaculate Conception i Saint Lucia.
Inde i den smukke katedralen, The Minor Basilica of the Immaculate Conception i Saint Lucia.

Efter en tur rundt i byen – med et par stop, som f.eks. katedralen, The Minor Basilica of the Immaculate Conception, endte vi ved den eksotiske Vigie Beach, lige på den anden side af deres lille lufthavn.

Det lille tog – med "Biggie" ude til højre.
Det lille tog – med "Biggie" ude til højre.
Vi endte ved den eksotiske Vigie Beach, lige på den anden side af deres lille lufthavn – med mulighed for en hurtig dukkert.
Vi endte ved den eksotiske Vigie Beach, lige på den anden side af deres lille lufthavn – med mulighed for en hurtig dukkert.

Saint Lucia er en meget smuk caribisk destination, og folk er meget venlige. Her er nogle interessante ting, som jeg har lært:

7 INTERESSANTE FAKTA OM SAINT LUCIA

1. Det er en lille hovedstad bygget på indvundet jord.

Castries er hovedstaden og største by i ølstaten i Caribien, Saint Lucia. Det er en lille by i et lille land, og byområdet har kun omkring 20.000 indbyggere. Det er bygget på indvundet jord og har gennemgået flere genopbygninger efter brandødelæggelser.

2. Det er et af de mindste lande i verden.

Saint Lucia er lille land på 616 km2 (238 sq miles). Det er nummer 178 på listen over de 193 FN Nationer. Det er mindre end Mikronesien og Singapore og kun lidt større end Bornholm. Befolkningen i landet er kun 184.000.

3. Det er det første land, der er opkaldt efter en kvinde.

Det er det første land i verden, der er opkaldt efter en kvinde – Saint Lucy of Syracuse. Det er faktisk blot ét af to lande i verden, der er opkaldt efter en kvinde. Det anden er Irland.

4. Saint Lucia opnåede sin uafhængighed i 1979

Landet opnåede sin uafhængighed fra Storbritannien i 1979, efter at øen havde skiftet ejer hele syv gange mellem Frankrig og Storbritannien i 1800-tallet. Efter 1979 blev det medlem af Commonwealth. Du kan stadig mærke lidt af Storbritannien her. For eksempel elsker de at spille cricket, køre i venstre side af vejen. Og engelsk er stadig det officielle sprog, selvom 85 % af befolkningen også taler Saint Lucian Creole.

5. Svært at tage et billede uden deres UNESCO bjerge.

Saint Lucia er hjemsted for Pitons-bjergkæden, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Da øen er lille, er det næsten umuligt at tage et billede nogen steder i Saint Lucia uden at de to bjergtoppe er synlige.

6. Der er 21 forskellige typer rom i kun én region.

Som mange destinationer i Caribien er rom ”big business” i Saint Lucia. Og Roseau-regionen lige syd for hovedstaden er hjemsted for 21 forskellige typer rom.

7. Mere end 70% af øen er dækket af regnskov

Saint Lucia har det hele, fra fantastiske strande til bjergtoppe, og så er det meste af landet dækket af regnskove.

Globetrotter Jennifer Weiner er Destinations Manager has Celebrity Cruiselines
Globetrotter Jennifer Weiner er Destinations Manager has Celebrity Cruiselines

EN ANDEN GLOBETROTTER OM BORD PÅ KRYDSTOGET

De fleste krydstogtsrederier i verden har ofte et team af mennesker, der planlægger udflugter, som den jeg er på her. På Celebrity Cruise mødte jeg den østrigskfødte Jennifer Weiner, som er Destinations Manager for dette krydstogt. På de dage vi var på havet, var hun på scenen i det store teater på skibet for at fortælle om de forskellige turmuligheder, der var på de kommende destinationer.

Jeg lærte hende at kende, og da hun fortalte mig, at hun har været i næsten 100 lande (delvist på grund af sit job), blev jeg nødt til at sætte hende stævne med min mikrofon for at mere om hendes historie og hendes mange rejser.

Hun startede med at fortælle mig, at hun blev smittet af rejsefeberen i en meget ung alder:

”Da jeg var lille, var jeg misundelig på børn og unge, der blev sendt langt væk hjemmefra på kostskole. Jeg så det som et eventyr, så jeg plagede min mor om ikke jeg også måtte komme afsted, men hun ville have mig tæt på. Jeg tror, ​​at dette var en tidlig indikation af mit ønske om at udforske verden. Men da jeg i en alder af 17 studerede i Rom i et par måneder, blev min vandrelyst for alvor kickstartet.

Hun studerede business efter det, men hendes hjerte var fortsat efter flere rejser.

“Efter at have gået på handelsskole i Østrig studerede jeg på et rejseinstitut og blev rejseagent. Jeg begyndte herefter at rejse lidt, men indså hurtigt, at dette job ikke tillod mig at rejse så meget, som jeg gerne ville. En ven fortalte mig om krydstogtskibe, og så lykkedes det mig, at overtale mine bedsteforældre til at tage med på en. Under et krydstogt tænkte jeg ved mig selv, at de medarbejdere, der arbejdede på skibene, så ud til at have det rigtig sjovt. Så jeg ansøgte og resten er historie”.

Gennem hårdt arbejde og tilfældigheder endte hun som Senior Destinations Manager i Celebrity Cruiselines.

Hun nævnte også, at at tage på krydstogt er en af ​​de bedste måder at lære en destination at kende. Du kommer også til at mødes med mange mennesker og lærer om forskellige steder i afslappede omgivelser.

For mig er det at tage på et caribisk krydstogt som dette og besøge mange eksotiske destinationer utroligt spændende. Forestil dig så at have det som et job – som Jennifer har.Det er et drømmejob, men også hårdt arbejde, fortæller hun:

Ja, det er meget arbejde, især nu, hvor jeg er leder af afdelingen. Jeg kommer ikke så meget ud, som jeg gjorde tidligere, men jeg gør hvad jeg kan for at give mine medarbejdere chancen for at komme ud og se noget”.

Hun nævner videre, at omkring 40 % af sin rejsetid er dedikeret til at besøge sit yndlingskontinent, Afrika.

Så ved man da, at man ikke er i Danmark.
Så ved man da, at man ikke er i Danmark.

MIT AFRIKA

Det er pudsigt, at Jennifer fremhæver Afrika – og specielt Kenya og Uganda. For jeg redigerer denne episode i min Airbnb-lejlighed i Nairobi, Kenya. Og om kun 2 dage skal jeg nå mit 100. land, når jeg rejser til Uganda fredag ​​morgen.

Jeg fortalte Jennifer om mine fremtidige planer om at besøge Kenya og Uganda, og hun fortæller om nogle sjove historier om sin tid i disse to lande.

“Kenya er et af mine mest yndlingslande. Der er bare noget ved det, der har en særlig plads i mit hjerte. Måske fordi, det var mit første afrikanske land, men jeg blev bare forelsket i det med det samme. Jeg elsker f.eks. at sove i et telt og høre de vilde dyr så tæt på. I Uganda havde jeg et par for tætte (og lidt skræmmende) møder med gorillaer, men generelt elsker jeg disse lande.

Hun fortæller mig flere gode historier om sit besøg i Uganda, især om dengang hun rørte ved en vild gepard.

Jennifer har været på krydstogtskibe i ni år nu – og har indtil nu besøgt 98 lande, og det var interessant at høre hendes historier.

Vi forlader Saint Lucia med en fantastisk solnedgang over det caribiske hav.
Vi forlader Saint Lucia med en fantastisk solnedgang over det caribiske hav.

ARUBA, EN GLAD Ø

Efter at have trillet rundt med et lille tog med bløde jul o Saint Lucia, har vi nu tilbragt natten på skibet og sejlet sydpå til en anden ø i Caribien.

Man ser på de flydende træsko, at det er en del af Nederlandene, vi er kommet til.
Man ser på de flydende træsko, at det er en del af Nederlandene, vi er kommet til.

Om morgenen ankom vi til De Hollandske Antiller i den sydvestligste del af Det Caribiske Hav. Mere præcis til den første af ABC-øerne – og det er en ø, som du nok mest kender Beach Boys sangen Kokomo.

Aruba der er kendt som ”One Happy Island”, og de to andre ABC-øer er Bonaire og Curaçao. Bonaire ikke et stop på denne cruise – så vi rejste kun fra A til C.

Jeg møder Mario Arends, der er krydstogtchef hos Aruba Tourism Authority. Han var venlig nok til at tilbringe lidt tid med mig til en snak om sin hjem-ø.

Velkommen til en glad ø: Aruba.
Velkommen til en glad ø: Aruba.

Mario Arends, Aruba Tourism Authority:

“Aruba er en del af de nederlandske caribiske øer, som oprindeligt omfattede de 6 øer (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius og Sint Maarten) kendt som de hollandske Antiller. I 1986 adskilte Aruba sig fra Antillerne og blev en selvstændig nation indenfor Det Nederlandske Kongerig. Og i 2010 gjorde Curaçao og Sint Maarten det samme”.

Jeg møder Mario Arends, der er krydstogtchef hos Aruba Tourism Authority.
Jeg møder Mario Arends, der er krydstogtchef hos Aruba Tourism Authority.

Mario fortæller mig også om Arubas demokratiske regering, og hvordan de forbliver autonom i Det Nederlandske Kongerige. Og om hvordan pandemien har ramt turistindustrien på Aruba, som tegner sig for omkring 80% af øens BNP.

Aruba er en forholdsvis lille ø, men der er meget andet at lave end at besøge de smukke strande. Du kan tage på vandreture i naturen, besøge naturparken og lave nogle kulturelle aktiviteter. Her er nogle forslag fra TripAdvisor.

 

På væggen på Marios kontor hænger et billede af det ikoniske Divi Divi træer, som man kan bruge hvis man ikke kan finde hjem. Blot gå i den retning træet peger.
På væggen på Marios kontor hænger et billede af det ikoniske Divi Divi træer, som man kan bruge hvis man ikke kan finde hjem. Blot gå i den retning træet peger.

DEN SWINGENDE CURAÇAO

Dagen efter ankom vi til den anden af de tre øer, Curaçao. Den er også en del af det Nederlandske Kongerige, og bruger stadig den hollandske gylden som valuta (der blev brugt i Holland før euroen).

Vi bliver budt velkommen til Curaçao af svingende skørter
Vi bliver budt velkommen til Curaçao af svingende skørter

NYHAVN I CARIBIEN

Jeg fandt vej til den ældste, stadig fungerende pontonbro i verden, der er bygget i 1888. Det spænder over 167 m (548 fod) fra Punda til Otrabanda på tværs af havnen i Willemstad på øen Curaçao. Denne permanente bro er hængslet, flyder på vandet og åbner flere gange om dagen, når bådene skal igennem. Det er omgivet af smukt farvede huse på hver side, der minder mig lidt om Nyhavn.

Broen hedder officielt Queen Emma Bridge, men de lokale kalder den den bare ”Swinging Old Lady”.

Broen hedder officielt Queen Emma Bridge, men de lokale kalder den den bare ”Swinging Old Lady”.
Broen hedder officielt Queen Emma Bridge, men de lokale kalder den den bare ”Swinging Old Lady”.
Rækken af huse ved vandet minder mig en del om Nyhavn.
Rækken af huse ved vandet minder mig en del om Nyhavn.
Curaçao kalder som selv "Den gemte skønhed i Caribien"
Curaçao kalder som selv "Den gemte skønhed i Caribien"
Jeg overhører nogle lokale fyre, der griner og taler på et fremmed sprog – og blander mig i snakken.$
Jeg overhører nogle lokale fyre, der griner og taler på et fremmed sprog – og blander mig i snakken.

MACHA DANKIE

Vi gik over den gamle dame til den anden side for at besøge en lyserød bygning med navnetBlue Experience, som jeg havde fået solgte den berømte Curaçao-spiritus. Desværre var det lukket på grund af pandemien, så i stedet gik jeg rundt i området og fandt en gruppe fyre på molen, der grinede og fortalte vittigheder på et sprog, jeg ikke forstod.

De talte papiamento, og en af ​​fyrene lærte mig endda at sige tak – macha dankie.

Curaçao fiskemarket.
Normalt hænger forelskede par hængelåse på en bro – men ikke på den svingende gamle dame. Her har de opsat hjerter til formålet.
Normalt hænger forelskede par hængelåse på en bro – men ikke på den svingende gamle dame. Her har de opsat hjerter til formålet.

MØD EN REJSENDE WALISER I NÆSTE EPISODE

Jeg har lidt mere fra krydstogtet i næste afsnit, når jeg har en interessant samtale med en anden ivrig globetrotter. Han har været i 96 lande og er også en del af Celebrity Cruise-teamet. Jeg ser ham konstant og næsten altid på en scene med en mikrofon.

Sådan præsenterer jeg ham i næste afsnit:

“Han er en offentlig taler, stand-up komiker, quizmester, tryllekunstner, tankelæser, DJ, genial danser og uden tvivl en af ​​de mest underholdende ting, der er kommet ud af Wales siden Tom Jones. Han hedder Eddie Jenkins, men på krydstogtskibet kender vi ham alle som “Cruise Director Eddie”.

Du vil virkelig ikke gå glip af den samtale. Kommer om et par dage i dit podcast-feed.

Så er det om bord på skibet og hele vejen tilbage til Florida.
Så er det om bord på skibet og hele vejen tilbage til Florida.

Jeg hedder Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

ET RØRENDE BREV FRA EN LYTTER

Du ved, hvor meget, jeg elsker at høre fra dig. Det er en stor fornøjelse, at få reviews, kommentarer og e-mails fra jer følgere. Og i denne uge vil jeg gerne dele et meget rørende brev fra Kenneth.

Halløjsa Palle Bo

Dejlig podcast du laver, og fik lige denne her fra Spotify der viser at jeg har lyttet en del til din rejse podcast.

Og så vedhæfter han dette billede, han har fået tilsendt fra Spotify.

Det er mere end 91 timer, han har haft Radiovagabond i sine ører. Et vildt tal. Men det var ikke det, der fik mig til at tabe kæben. Det var hvad der kom herefter:

Du har været med på en stor del af min rejse, som desværre ikke er slut. Og min rejse er at jeg i slutningen af maj blev ramt af noget stress-relateret angst. I en slem grad. Og for at prøve at komme igennem det på bedst mulig måde, lyttede jeg meget til podcast, og fandt din TelefonJokes podcast, og igennem den, fandt din rejse podcast.

Den brugte jeg på mine daglige lange gåture, for at få styr på tanker og hovedet generelt, og det har hjulpet mig meget igennem denne proces jeg stadig er igennem.

For at lytte til din spændende podcast, har jeg kunne fokusere på noget andet, og som tidligere skrevet, så din rejse været med på min rejse, og vil også fortsat være det i 2022. Jeg håber snart, at jeg er 100 % ovenpå igen, da det indtil nu har været en lang og sej kamp/proces, og hvor du er en af dem der har hjulpet mig hertil, hvor jeg er nået idag. Og tusind tak for det. Rigtig glædelig jul og godt nytår.

Keep up the good work

Dbh Kenneth

Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal begynde at udtrykke, hvor stort et indtryk, din e-mail gjorde på mig, Kenneth.

Da jeg startede denne podcast i 2016, var mit mål at give tips, tricks og ideer til din næste rejse. Det var at lade dig følge med på min rejse og måske inspirere dig med mit noget anderledes livsvalg. Jeg håbede naturligvis også på at jeg kunne underholde dig lidt undervejs.

Men hvis nogen havde fortalt mig, at denne podcast ville spille selv bare en lille del i at komme igennem ​​stressrelateret angst, ville jeg have sagt, “den er god med dig”

Og din e-mail kom på et tidspunkt, hvor jeg tænkte:

“Jeg bruger 3-4 hele dage på bare at redigere et afsnit på 30 minutter. Er det de mange timers arbejde værd?

Men efter at have læst din mail fik jeg motivationen tilbage, og det takker jeg dig for. Også tak fordi du deler så ærligt, Kenneth.

God bedring. Hold mig opdateret.

JEG VIL OGSÅ GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.