DOBRO DOŠLI U MOSTAR
Igen tager jeg med bus til min næste destination her i Balkan regionen, nordpå fra Kotor i Montenegro til Mostar i den sydlige del af Bosnien og Hercegovina.
Grunden til at det lige blev Mostar og dette vandrehjem er en engelsk fyr ved navn Edward… en af de andre gæster, jeg mødte i Kosovo. Det var ham, der anbefalede mig at tage til Mostar og bo på det hyggelige vandrehjem Rooms Deny. Det er en af fordelene ved at bo på vandrerhjem, hvor du snakker med andre rejsende og får gode råd.
Der er en flod, der løber gennem Mostar fra nord til syd og deler byen i to meget separate dele. Floden havde stor betydning under krigen
DENY ER DEN PERFEKTE TURGUIDE
Min vært på vandrerhjemmet, som han har opkaldt det efter sig selv hedder Deny Kadric. Han hentede mig på busstationen, og selvom vandrehjemmet ligger på samme side af floden skal vi køre en omvej ind i den vestlige del af byen, da vi ikke kan køre gennem den gamle bydel. Det gav ham rig mulighed for at lege turguide, mens vi kører gennem byen. Han er en ung mand, som både er snakkesalig, åben og har en enorm viden om sit land og sin by.
Da vi ser den ikoniske Stari Most Bro for første gang, spørger han mig, hvad jeg ved om Mostar – udover naturligvis broen. Men jeg må indrømme, at jeg ikke engang vidste noget om broen. Og da det er den mest ikoniske ting ved Mostar, vidste jeg ikke meget. Ikke mere end hvad Edward havde fortalte mig. At det er en smuk lille by med en masse historie.
Det med broen og hvorfor den er så vigtig, er noget vi kommer tilbage til senere.
Deny er lidt af en type… ikke som de fleste. Og heldigvis.
LILLE LAND MED TO NAVNE
Der bor 3,8 millioner mennesker i Bosnien-Hercegovina – og det er vigtigt at du siger både Bosnien og Hercegovina, og ikke blot Bosnien. Faktisk er vi slet ikke i Bosnien, som er i den nordlige del af landet. Mostar ligger i den sydlige Hercegovina region og har en befolkning på 113.000.
Mostar er Bosnien-Hercegovinas mest splittede by. Begge sider har deres eget nationale teater, posthus og andre separate offentlige kontorer. Bosniske kroater bor på den vestlige side af Neretva-floden og bosniakker bor på den østlige side. Sådan var det under den bosniske krig og sådan er det for det meste også i dag – mere end 25 år efter krigen. Det er sjældent at dem på den ene side har så meget at gøre med dem på den anden side. Deny fortæller mig, at han dog har venner på begge sider, men han er undtagelsen end reglen.
MAN SER STADIG AR FRA KRIGEN I MOSTAR
Da jeg ankommer til vandrehjemmet, anbefaler Deny, at jeg ser en dokumentarfilm inden jeg hår ud i byen. Dokumentarfilmen Unfinished Business fra BBC blev filmet i 1993 i og omkring Mostar, hvor den bosniske krig var på sit højeste.
Jeg tager hans råd, og allerede et minut inde i filmen ser vi nogle mænd komme løbende med en trillebør for at hente en gammel mand, der lige var blevet skudt. En trillebør er den bedste måde at få ham til hospitalet i en fart.
Den gamle mand var blot gået ud af sit hus for at hente noget vand, da det skete. På hospitalet giver en læge ham hjertemassage i et forsøg på at genoplive ham. Men det var forgæves og det er hjerteskærende, at se hvordan hans kone bryder sammen.
Disse første par minutter af dokumentaren sætter på den måde tonen for resten af den. Det er ikke rart at se, men jeg anbefaler, at du ser den. Vi bør alle se en dokumentar som denne og lære af den.
Bagefter er det surrealistisk at gå rundt i byen, som jeg lige har set som en krigszone. Og jeg kan stadig se ar fra krigen. Mange bygninger er stadig ruiner og der er skudhuller i væggene overalt.
STARI MOST BROEN ØDELAGT
Belejringen af Mostar blev udkæmpet under den bosniske krig først i 1992 og derefter igen senere i 93-94. Under den første belejring flygtede omkring 90.000 indbyggere fra Mostar … og mange religiøse bygninger, kulturinstitutioner og broer blev beskadiget eller ødelagt.
Mellem juni 93 og april 94, var det Bosniak-koncentrerede Øst-Mostar belejret, hvilket resulterede i mange civile dødsfald, en afskæring af humanitær hjælp, beskadigelse eller ødelæggelse af ti moskeer, og sprængningen af den historiske Stari Most-bro den 9. november 1993.
Den kroatiske general Slobodan Praljak blev anset for at være hovedansvarlig for ødelæggelsen af broen og dømt til tyve år bag tremmer.
Stari Most (som bogstaveligt talt betyder ‘Den Gamle Bro’) er også kendt som Mostar Bridge og forbinder de to dele af byen. Det var en smuk osmannisk bro fra det 16. århundrede og den stod i 427 år, indtil den famøse dag i 93.
HAR DU HØRT?
Hvis du kan lide denne episode, bør du også lytte til mit besøg til Moldova.
Efter krigen blev et projekt sat i gang for at få den rekonstrueret. Den genopbyggede bro, der ser ud som den gamle, åbnede den 23. juli 2004.
Det er nu byens mest ikonisk turistattraktion, fra toppen er der 20 meter ned til floden, og ofte kan du se folk hoppe ned i vandet fra den.
MUSEUM OM KRIG OG FOLKEMORD
Jeg besluttede mig for at bruge et par timer i ‘Museum of War and Genocide Victims’. Det er et lille, men interessant og meget bevægende museum om begivenhederne, der førte til opløsningen af det tidligere Jugoslavien.
Den måde, krigens historie forklares på, er ekstremt rørende og ikke for sarte sjæle. Det, som befolkningen i Bosnien- Hercegovinas og især her i Mostar var igennem under krigen, er uhyrligt. De personlige historier er som altid de mest bevægende. Og dem er der masser af.
Det er en vigtig del af Bosnien-Hercegovinas og Mostars historie, og enhver, der besøger Mostar, bør besøge museet, for at lære noget og af respekt for ofrene og lokalbefolkningen.
Der vises nogle meget chokerende fotos. Der er tre skærme, der hver viser forskellige historier om krigen og koncentrationslejrene. Der er også en hel del at læse, da hver skærm og billede har en historie bag sig.
Bevæger du dig ned i underetage kommer du til at se det værste, så hvis har let til tårer – eller hvis du har børn med, vil jeg måske overveje at springe denne del over.
Alt i alt er det forfærdeligt at se, hvad der skete, men jeg føler, at det er vigtigt at besøge sådan et museum for at få et klarere overblik over, hvad der skete, og hvorfor det aldrig må ske igen.
Der er en del af museet, der taler om krigsforbrydelser – med der er mange billeder af mennesker, der gør noget der stred imod Haag- og Genève-konventionerne.
Og det er det, der chokerer mig mest. Hvordan kunne dette ske – med Anden Verdenskrig i frisk erindring? Hvorfor lærte vi ikke noget?
Som det står på væggen i museet:
“The terror of forgetting is greater than the terror of having too much to remember”
Derfor føler jeg, det er vigtigt at besøge The ‘Museum of War and Genocide Victims 1992-1995’, selvom det bestemt ikke er en opløftende oplevelse.
7 FUN FACTS OM BOSNIEN HERZEGOVINA
- Bosnien-Hercegovina har tilnavnet det “hjerteformede land” fordi landet med lidt go’ vilje har form som et hjerte.
- Og når du tjekker det på et kort, ville du tro, at Bosnien-Hercegovina er landfast, men hvis du ser lidt nærmere, vil du bemærke, at de har en lille bitte del af landet ud til Adriaterhavet. De har kun cirka 25 kilometers kyststrækning.
- En af Europas sidste jungler kan findes her. Den ligger på grænsen til Montenegro, hedder Perućica og en af de to resterende jungleskove i Europa. Nogle af træerne her er 300 år gamle, og den uforstyrrede skov er mere end 20.000 år gammel.
- Bosnien-Hercegovinas har tre officielle sprog: bosnisk, kroatisk og serbisk. De er ret ens, og de forstår allesammen hinanden. Lidt som dansk norsk og svensk … eller amerikansk, irsk og australsk … tror jeg.
- Navnet “Bosnien” kommer fra ordet Bosana, som betyder vand. Hercegovina stammer fra det serbokroatiske udtryk lånt fra tysk, et land regeret af en Herzog – det tyske udtryk for en hertug.
- De er vilde med kaffe her. Bosnien-Hercegovina har det tiende højeste kaffeforbrug pr. indbygger i verden.
- Og endelig Mostar har en venskabsby i Danmark: Vejle.
HERCEGOVINA TOUR SYD FOR MOSTAR
Sammen med en håndfuld af de andre gæster fra vandrehjemmet, tager jeg på en Hercegovina-dagstur med Deny som guide. Han os med med omkring 30 kilometer syd for Mostar.
Efter en meget lokal morgenmad tager vi på en vandretur i fantastisk smukke landskaber ned til vandfaldene i Kravica.
Og derefter til Počitelj – en historiske landsby og et friluftsmuseum med en fæstning i bjergene. I middelalderen var det regionens administrative centrum, regeringsby og regionens vestligste punkt, som gav den stor strategisk betydning.
Det anslås, at byen og dens bymure blev bygget i 1383. Og den er helt klart et besøg værd.
BRUCE LEE STATUE IN MOSTAR
Af en eller anden grund er der her i Mostar en statue af kong fu-eksperten Bruce Lee. Statuen var det første offentlige monument med Bruce Lee noget sted i verden og blev afsløret i november 2005.
”Hvorfor” kan man spørge: Ja, ideen kom fra en ungdomsgruppe kaldet Mostar Urban Movement, og de så statuen som “et symbol på loyalitet, dygtighed, venskab og retfærdighed”.
I en by, der var revet midt over i krig af etniske modsætninger, ser de karate-filmstjerne som en del af deres idé om universel retfærdighed – at de gode altid vinder. De føler, at Bruce Lee repræsenterede en ting, der kunne bygge bro over skelene mellem Mostar-beboerne: “En ting, vi alle har tilfælles, er Bruce Lee”, sagde de.
Kort efter den blev rejst blev skulpturen vandaliseret, fjernet til reparation og bragt tilbage i slutningen af maj 2013. Både bosniere og kroater havde klaget over, at statuen var en provokation, fordi de troede, at den pegede mod deres område i en kampposition, så da den kom tilbage, drejede de statuen i en neutral retning.
HIT THE ROAD JACK
Tilbage i Mostar går vi i samlet flok over den gamle bro til vest-siden, til middag og drinks på den ikoniske Black Dog Pub, og synger alle sammen med Hit the Road Jack.
Og så er jeg skal jeg ellers selv til at ”hitte the road” igen… og mit næste stop er Kroatien.
Jeg hedder Palle Bo, og jeg skal videre.
JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG
Hvor er du og hvad laver du lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen på Radiovagabond.dk. Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.
Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.
SPONSOR
Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.